Despre “Ce bine era inainte”

CE-BINE-ERA

Am doar 28 de ani. Nu am trait in perioada respectiva dar m-am documentat..in toate felurile. Si dintre opinia raposatului Vadim care-i canta ode lui Ceausescu si Djuvara care a stat 30 de ani in exil,prefer sa-i dau crezare celui din urma.

Daca cineva se mira de jigodiile care ne comduc, ar trebui sa stie ca asta e unul din rezultatele “epocii de aur”, perioada in care adevaratele valori au fost trimise in puscarii, in tabere de munca, etc, toate ducand in cele din rma la moarte. A fost perioada in care valorile au fost inlocuite de MICA ATENTIE, TURNATORIE, FURTUL GENERLIZAT si de implementarea sentimentului ca STATUL e ca o entitate straina de popor, de la care DACA FURI, e OK. Ba chiar e un MUST DO. Si fiecare, unde lucre…ciupea cate ceva…si toata lumea facea troc…si “se descurca”. Si ce frumos trebuie sa fie..cand ai mancarea la cartela si stai la coada 5 ore pt 1 litru de lapte… Intre timp, vagoanele noastre de lapte, unt, branza, cereal, etc, plecau la Moscova iar Moscova ne trimitea vagoane de suruburi si rurmenti. Si ce frumos era probabil…

Au disparut valorile, sau au fost reduse definitiv la tacere si au ramas jegosii. Iar “intelepciunea” epica a poporului roman, mult laudata de unii, se manifeste dupa 89, cand scapati de un tiran, il aleg ca successor pe un imbecil, Ion Iliescu, era si el pe vremea lui Ceausescu “doar” seful tinereului communist. Ehhh…dar stia mult despre democratie, doar a facut facultatea la Moscova. Altii care o facusea la Paris sau Sorbona…nu erau buni..ticalosii..ne furau tara !

Cine are timp, sa citeasca Amintiri din pribegie, a lui Neagu Djuvara. Poate devenim constienti de ce oameni am pierdut in perioada aia, despre cum arata Romania privita de un om din occident. “Era bine”. Normal ca era, cand standardul era EXTREM DE SCAZUT. Pai romanul ajunsese sa fie multumit sa aiba asigurat locul de munca, sa se duca ca vita la tarc, sa manance la ratie, sa faca plozi la cerere (decreteii), sa stinga lumina cand i se spune, sa tremure de frig si sa taca… Asta in timp ce in anii 80, o familie din occident avea TV color, cuptor cu microunde, apa rece/calda curenta non-stop, de current nici nu se putea pune problema, baie in casa… Iar la noi se traia ca-n anii 20. Cand spui “ce bine era” trebuie sa definesti standardul. La noi, era bine, pt anul 1900.

Dar cel mai grav a fost dauna morala care dainuie. Sunt promovate non-valorile, curvasaria de orice fel, turnatoria, mica atentie, senzatia ca “statul” e altceva decat  NOI  TOTI, manipularea si minciuna… Asa ca.. nimeni sa nu se mai mire de cei care e conduc. Au ajuns acolo ALESI de majoritate, intelepciunea colectiva a poporului. Iliescu 3 mandate.. Basescu doua..

2 thoughts on “Despre “Ce bine era inainte”

    1. S-a construit mult, prost si far cap, fara nici o viziune catre viitor. De asta avem imbecilitatile alea de “sosele nationale”. spui ca-s drumuri comunale, cu o singura banda pe sens. Ce a urmat dupa 89 a fost orice mai putin democratie. Golanie mai bine zis.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.