Paradisul esuat

CFA37D7A8B5CF660D32D21F94C66A455F8F37B6E

Este vorba de diferenta uriasa dintre America de Nord (SUA si Canada) si America de Sud. In  Civilizatia, Vestul si Restul, puteti gasi o explicatie foarte interesanta, rece, logica si adevarata. Este vorba de conceptia cuceritorilor,  celor care au colonizat cele doua continente.

Englezii  care au colonizat mare parte din America de Nord, au gasit pamanturi vaste si pustii. S-au straduit sa construiasca un sistem legislativ, o comunitate in care legea era suprema, in care Coroana engleza era puternic cenzurata de un sistem reprezentativ ales, gen parlament. Astfel  s-au creat conditiile in care au aparut oameni ca George Washington, Jefferson…etc.

Spaniolii au gasit in America de Sud bogatii uriase, aur argint si alte resurse pretioase si s-au multumit cu jaful. Nici nu s-au chinuit sa construiasca un sistem democrat. La ei Coroana spaniola era cuvantul suprem, iar monarhii interesati doar de resursele necesare finantarii razboaielor europene. Insa si America de Sud a avut un fel de George Washington (ratat), pe nume Simon Bolivar. El a fost maestrul crearii Columbiei Mari si a fost cel care a spus niste cuvinte absolut profetice atunci cand si-a dat seama in ce rahat se scalda America de Sud, care se pot aplica si Romaniei :

A insamanta democratia in America de sud e echivalentul aratului cu plugul in apa. Acest continent va fi macinat de coruptie iar tarile, una dupa alta vor pica sub autoritatea unor despoti. Vom ajunge atat de jos incat a fi cuceriti de o putere europeana, va fi considerat privilegiu, insa ei, europenii…. vor considera ca e un efort care nu merita.

Dupa moartea lui Bolivar, visul lui de a vedea America de Sud UNITA s-a destramat, si tot ce a prezis s-a indeplinit.

10 thoughts on “Paradisul esuat

  1. Genial ce a spus omul asta. Atat. Oare cati romani nu au gandit ca a deveni o parte a Germaniei sau o provincie a SUA nu ar fi un privilegiu in timpurile pe care le traim ???

    Like

    1. Poate o sa fac pe viitor un articol referitor la de ce n-a mers in Africa ce a mers in America de Nord. Iti dau un indiciu : apartheid. In Africa nu a existat niciodata un sistem bazat pe conducerea majoritatii, ci exact invers. O minoritate cu puteri absolute conducea o majoritate. De aici crime, genocide, razboi civil etc

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.