Politica democratiei de convenienta

saudi-iran-map

Am adus aminte acum ceva timp cum si-a pierdut Iranul democratia, fiind rasturnat de la putere Dr.Mohammad Mosaddegh de catre Imperiul Britanic de atunci, si intalarea la putere prin forta, a unui Seic atot-puternic, favorabil ideii ca proaspat infiintata British Petroleum de atunci, sa puna mana pe mai toate zonele petrolifere din Iran. Prin interventia vestului si prin ce a insemnat regimul lui Mohammad Reza, s-au pus bazele urei existente in Iran pentru tot ce inseamna vest.

Se vorbeste mult despre aceasta “cearta” dintre Arabia Saudita si Iran. Eu nu cred in ea. Arabia Saudita reprezinta puterea sunni dominata in regiune iar Iranul pe ce cea shia. Sauditii executa cetateni sauditi shia de mult timp, sistematic, iar Iranul se facea ca ploua. Acum situatia este diferita. Ambele tari sustin regimuri diferite oriunde in Orientul Mijlociu iar Siria si Yemenul sunt zonele de foc interesante pentru ambele tari.

Inteleg rationamentul sauditlor care dupa un Irak shiit, vor sa scape dupa atata timp de regimul lui Assad (alawit-shia) si nu vor sub nici o forma un vecin shia la sud, respective Yemen. Pe de alta parte, Iranul care e tot mai izolat pe plan international, nu vrea sa ramana singur sub o forta dominant sunnita. Cred ca acest stand-off este de fapt o negociere. E un fel de razboi rece al Orientului Mijlociu,un conflict al instaurarii regimurilor.

In razboiul dintre Iran si Irak, a existat un jucator, SUA, care aproviziona cu arme ambele parti pentru ca nu dorea ca una din ele sa devina forta suprema in regiune. Acest rol va fi jucat de Israel daca sauditii si iranienii vor apasa pe altceva decat pe pixuri.

LATER UPDATE:

Ca o confirmare a celor de mai sus,dupa cateva ore dupa ce am scris acest articol, AlJazeera il citeaza pe printul mostenitor al Arabiei Saudite : “Razboi cu Iranul ? Nu se va intampla..” Si nici macar nu sunt baba Vanga

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.