Cazul Julian Assange

694940094001_6025178513001_6025183911001-vs
Poza asta miroase a narcisism de la Sidney la Londra

Asta e ultimul exemplu ca SUA nu uita si nu iarta. Indiferent unde te afli, sau ce nationalitate ai, sau ce drepturi se incalca. Pe scurt, respectivul a fost arestat in Londra, scos cu forta din Ambasada Ecuadorului unde se refugiase de 7 ani. 

Dupa ce SUA a incercat sa il scoata pe filiera suedeza, fiind acuzat acolo de viol, au reusit sa bata la poarta care trebuie. Si era cumva greu de crezut ca Ecuadorul va rezista asaltului ”diplomatic” al lui Trump. Poate i’a amenintat si pe ei cu un zid ceva…

Parerile sunt impartite. Trebuia Julian Assange sa faca publice documentele FURATE de  Chelsea Manning ? In unele din materialele publicate, era si un video in care soldati americani trageau in civili dintr’un elicopter, in atac murind si un jurnalist de la Reuters. Pe langa acest video, au fost publicate o groaza de documende de la Ambasadele SUA din lume, cu opiniile ambasadorilor despre ce se intampla in tarile respective si cum ar trebui abordate diversele probleme.

Astfel, am aflat si noi (in caz ca mai erau dubii) ca americanii ne fac cu ou si cu otet, ca pt ei Romania e o tara bananiera, condusa de guverne profund corupte si ca modalitatea de abordare a problemelor e SPAGA. Cei care cred in aliante si hartii, poate ca au fost ”socati”. Insa adevarul e ca o sfera de influenta ca cea a SUA, nu se construieste cu manusi de catifea si cu dragoste. Imperiile s’au construit prin foc si spada. Nu a existat un imperiu al iubirii (intre popoare).

Dar, avea Assange voie sa le dea drumu ? 

Pana la urma, cei care nu cred tot ce vad la TV, stiau care e atitudinea SUA fata de ”aliati” si non-aliati. Assange a adus doar o confirmare. Insa odata cu ea, cred ca SUA are dreptate sa spuna ca interesele sale si chiar vietile unor oameni au fost puse in pericol din cauza acestor ”dezvaluiri”. In plus, nu inteleg atitudinea lui Assange de a se ascunde, cand cea care A FURAT documentele respective si le’a dat catre publicare, Chelsea Manning, a primit doar 5 ani de inchisoare, dupa care pedeapsa i’a fost comutata in suspendare, dupa care au inchis’o iar pentru ca nu a vrut sa dea declaratii in cazul Assange. Asa ca respectivul a ales sa execute practic, 7 ani de domiciliu fortat in Ambasada Ecuadorului. Pentru o presupusa posibila pedeapsa, cu siguranta mai mica decat in cazul Manning.

Cu sau fara gestul facut de Assange, lumea nu e mai aproape de a se bucura de ”full disclosure” din partea celor care ii conduc. Foarte multa lume era constienta de cum cei puternici fac politica. Si in timp ce Assange are impresia ca s’a sacrificat pentru un ideal, adevarul e ca nu a dezvalui nimic din ce nu stiam deja. Motiv pentru care, dincolo de agitatia legata de arestarea ”spectaculoasa”, lumii la general, i se cam rupe de Assange.

P.S.

Ceva mi se pare de cacat. E tipic romanesc si nu numai. Persoane care habar nu aveau de personajul respectiv, le vezi ca posteaza pe site’uri de socializare mesaje de sustinere gen ”free Assange”. Eu personal, subscriu la ce spuneam ca simte lumea in general.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.