Saracele tari bogate

La ora 1 noaptea, putine stiri reusesc sa iti sara in ochi. CNN insa, a anuntat ca la intalnirea stabilor din OPEC, nu s-a ajuns la nici un acord privind reducerea productiei de petrol, ca astfel pretul sa creasca, baril-ul de petrol fiind la cel mai scazut nivel din ultimii 10 ani.

M-am gandit sa fiu eu un fel de mama Omida si sa spun ca in curand in acest an, vom avea un nou razboi serios, probabil undeva in Orient, ceva care sa diminueze productia de petrol. Daca pana cum am vazut cat de usor i-a fost Statelor Unite sa porneasca tot felul de razboaie directe sau proxi in zona respectiva (cand a avut nevoie), va fi interesant de vazut cum vor proceda tarile arabe in conditiile in care pana si Rusia s-a ridicat de la masa negocierilor si a spus ca nu e interesata de masuri de reducere a productiei.

De retinut ca SUA, asa cum amintea Donald Trump, e mult mai putin interesata de ce se intampla in acele zone bogate in petrol de cand SUA a devenit cel mai mare producator de petrol din lume, din resurse proprii.

Va fi suparare mare mare in toate tarile astea dominate de regimuri autoritare, sustinute de SUA&Co. de-a lungul timpului, pentru ca sonda aia nu mai produce 10 miliarde $ pe luna (sa zicem), produce doar 6.. Ei au sonde de petrol in fundul curtii cum avem noi WC-uri. Si app de regimurile respective, care se vor prabusi ca un castel de carti, cand petrolul lor va valora un cacat, imi aduc aminte de Obama acum ceva ani, care intr-un discurs inflacarat in timpul Primaverii Arabe, sustinea sus si tare ca SUA va sprijini orice strigat de libertate al ORICAREI populatii asuprite sau aflate sub regimuri totalitare.

Desigur, Obama nu stia ca Arabia Saudita e unul din cele mai opresive regimuri din lume, in frunte cu a sa familie Saud, la care se duc presedintii americani in pelerinaj ca musulmanii la Mecca, din cele mai vechi timpuri. Categoric nu stia ca asa stau lucrurile si in Emiratele Arabe Unite , Bahrain, Kuweit sau Qatar. Dincolo de cladirile demne de cele mai inalte ego-uri, depasind cu mult imaginatia lui Kim Jong-un, s-a intrebat cineva cati petro-dolari consuma acele tari pentru cea protectie a mediului mult trambitata in ultimul timp ? Pe primele doua locuri, doua mari companii din Europa : British Petroleum si Shell, detinut de Royall Dutch Petroleum. Alte doua companii sunt din SUA. Aici investitiile sunt tintite pe masuri de protectie a mediului si cercetare in descoperirea combustibilor alternativi, investitii ce se ridica la cateva miliarde de dolari per companie. Mizilic… dar e ceva.

Ma intreb si altceva.. oare daca ajunge barilul de petrol 25 de dolari de la 41 acum, in Romania va scade pretul benzinei cu macar 0.50 bani ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.