Lansare RTX3080 – Specificatii si pret

AMD a incercat insa pana acum nu a reusit sa scoata pe piata un adevarat competitor pentru intreaga serie RTX, lasand astfel loc celor de la Nvidia sa-si faca de cap in prinvinta preturilor, in special la categoria high-end (2080Ti). Solutia poate veni tot de la Nvidia, insa la ce pret ?

Sunt multe zvonuri privind lansarea acestui 3080 sau chiar un 3080Ti. Adevarul e ca nimeni NU stie nimic sigur, nici despre data nici despre speculatii. Tot ce se poate specula pe linie logica, e legat de specificatiile respectivei placi. E clar ca Nvidia va aborda tehnologia pe 7nm, reducand astfel si consumul de energie si maximizand performanta. Clar va avea peste 11GB GDDR6 (cat are 2080Ti acum), cu unele zvonuri care o pun in zona de 20-24GB GDDR6. O asemenea cantitate de memorie, ne duce cu gandul la o placa profesionala. De exemplu, Quadro 6000 vine cu 24GB GDDR6 insa costa undeva la 4000$. Asta ne da o idee despre pretul la care se va lansa aceasta placa daca ea va veni pe piata fara nici un fel de concurenta. Mergand pe aceiasi linie logica, desi performanta asteptata e undeva cu pana la 50% mai mare ca cea a unui 2080Ti, ar trebui sa ne uitam in trecut si sa fim realisti : probabil se va plati dublu (sau in cazul asta – triplu) pentru pana in MAXIM 40% better.

Cat de repede are nevoie piata/consumatorul, de RTX3080 ? In conditiile in care 2080Ti face fata cu brio la tot ce arunci spre ea si e regele absolut al gamingului in 4k, singura misiune a acestui RTX3080 ar fi sa impinga in jos pretul lui 2080Ti, taxand in mod exorbitant (evident) pe cei care vor avea resursa financiara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.