Partid SeRiOs – angajam trolli profesionisti

Eu cred ca aceste anunturi circula de ceva vreme, daca nu la mica publicitate, atunci sigur pe canale mai dosnice insa in curand ele vor fi facute la vedere si ar fi bine sa punem si taxe pe treaba asta, fiind o profesie care genereaza bani pentru cei care se ocupa cu asa ceva. O sa raspund provocarii lansate de PanaTiberiu si o sa vorbesc putin despre inceputurile troll’ului de pe la noi, asa cum mi’l aduc aminte din postura celui care facea asta.

As vrea intai sa pun lucrurile in scena care trebuie. Troll’ul in lume exista de mult dinainte ca noi sa descoperim internetul si ma refer ca tara conectata la lumea online. E vremea cand internet caffe-urile ieseau ca ciupercile dupa ploaie (acum mai bine de 15 ani, 18 sa fiu mai exact) si pustii/adolescentii erau mai prezenti la long-uri (daca cumparai 8 ore plateai doar 5. Opt ore era considerat ”long” in slang) decat la orele de mate/fizica.

Dupa ce pustii/adolescentii se plictiseau de jocuri, loveau forumurile populare care existau la vremea aia, din diversele domenii si postau comentarii care mai de care cu scopul singular de a starni reactie (indignare/dezaprobare/rasete…etc). Urma un val de comentarii dupa modelul bulgarelui de zapada, dupa care selectam cele mai amuzante replici si le postam pe alte site-uri gen 9gag de azi, dar in limba romana. Cred ca undeva in gena noastra exista acea ”excitare” in a crea haos.

In ziua de azi insa, potentialul e URIAS in alt sens. A deveni relevant in Google de exemplu, ai nevoie ca numele tau/trimiterile la subiectul in cauza, sa fie dezbatut de cat mai multa lume. Fie ca se forbeste de bine sau rau, asta nu e relevant. In felul asta numele cuiva devine vizibil in search. Aici intervin trollii. Importanta e reactia si generarea de reactie, bulgarele de zapada, nu continutul mesajului.

E adevarat ca troll’ii devin din ce in ce mai greu de depistat. Cred ca cei mai buni trolli sunt cei cameleonici (si aici vreau drepturi de autor). De exemplu, cei mai de succes vor fi cei care urmaresc societatea si vad trendul de opinie si reusesc sa posteze mesaje ce rezoneaza cu ce gandeai ”tu”. Obtii astfel un fals sentiment de apartenenta, o atestare ca nu esti singur in gandurile respective si postezi si tu.. si jocul incepe.

Politica si oamenii politici, fiind toti niste curve cu 7 fete, au intuit potentialul si au inceput de mult sa investeasca in asa ceva. Asa cum vedem, relevanta in online e vitala in ziua de azi. Cum ajungi acolo, deja nu mai e important. Asa cum arata si Tiberiu, se ajunge la cazuri grotesti unde un utilizator de online chiar si experimentat, poate deveni confuz..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.