Racirea cu apa – pro sau contra ?

Netul a inceput sa fie plin de astfel de imagini, lucru care aduce iar in discutie siguranta acestor sisteme, oricat de laudate ar fi de anumiti producatori cu nume grele. Saptamana trecuta ma gandeam si eu la un astfel de sistem, doar pentru placile grafice. Nu din motive estetice (asa cum o fac foarte multi) ci pentru ca aveam de gand sa fac un overclock mai agresiv. M-am linistit..

Mereu am avut o atitudine rezervata fata de racirea cu apa. Daca esti tipul care uneori uita de sistem cu zilele si nu te dai in vant dupa overclock, e mai bine sa nu te legi singur la cap daca nu te doare.. Observ si un tipar : cei mai mari promoteri a sistemelor respective sunt Youtuberi care NU platesc un cent pentru componente. Pe Linus, Jayz2Cents sau cei de la Tom’s Hardware ii doare fix in 14 ca le-a picurat ”putina” apa.. Tot ei vin si urla mai apoi, blamand ce au promovat cu cateva saptamani mai devreme.

Atunci cand cauti raspunsuri la unele intrebari, e bine sa le cauti la utilizatorii obisnuiti, nu la cei care iti spun pe fata ca firma respectiva ii sponsorizeaza canalul DAR EL e de partea utilizatorului obisnuit. No shit.. Desigur, sunt situatii si situatii in care blocurile respective pot avea scapari, cele prezentate de indivizii astia fiind cele mai putin probabile scenarii. Dar ce se intampla cu cei pe care nu i-a auzit nimeni, pentru ca nu erau atat de cunoscuti ? Povestile astea cu ”apa e tratata sa nu corodeze”, ”aia nu e de fapt apa”… Indiciul e in nume : WATER-COOLING ! Asa ca apa face ce stie mai bine, corodeaza. Cand adaugi ceva presiune la tot mecanismul si parti mobile, situatia devine si mai complicata.

Fara sa exagerez, cred ca inainte de a lua decizia asta, trebuie sa iti pui urmatoarea intrebare : Ai fi in stare sa ai grija de un acvariu ? Apa trebuie schimbata cu mare grija, tratata, imbinarile verificate, intretinere regulata… si mai ales, platesti TU pentru componentele respective ?

Racirea cu aer ramane eficienta, sigura si fara batai de cap. 46 de grade in idle cu doua 2080Ti, nu e rau deloc.. Iar cooler-ele frontale si cele din spate, ca sa nu mai spun cele de sus, nici nu sunt turate la maxim pentru o ventilare si mai eficienta a interiorului. Probabil as ajunge undeva la 38..in idle.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.